ati nese.jpg
br.jpg
533.jpg
at vl.jpg
les.jpg
brr.jpg
filmy - hudba - fotografie - na mobil - vtipy - rady - gif a glitters

Pěstování tabáku v domácích podmínkách

Pro domácí pěstování se hodí dvě základní odrůdy. Tabák selský a viržinský. Já vlastním i tabák turecký, o kterém jsem ale mnoho informací nesehnala.Pěstování tabáku selského je vhodnější pro začátečníky, protože je méně náročný na výkyvy počasí, naše chladnější klima mu nevadí, obsahuje víc nikotinu.
Oproti tomu tabák viržinský je vyšší a má větší listy, takže vynese víc tabáku, má jemnější chuť. Pěstování je ovšem náročnější. Rostlina je citlivá na chlad a při troše smůly v podobě chladného a zamračeného léta vůbec nemusí (když jej pěstujete venku) vykvést.

Tabák miluje hlavně slunná místa s lehčí půdou, nejlépe hlinito-písčitou, bohatou na humus a vyšším obsahem draslíku. Důležité je půdu často kypřit. Kyselost půdy by se měla pohybovat mezi pH 5.5-6.5 (max. 7).
Před samotným výsevem tabáku je vhodné připravit nejen půdu pro výsev, ale také pro sadbu. Pokud budeme sázet do venkovního záhonu nebo pole, je na podzim vhodné půdu zrýt do hloubky 25-30 cm. Případně přidat chlévský hnůj nebo kompost, pokud je půda chudá na živiny. Na jaře se půda zryje jen lehce, stačí pouze zkypřit.
Trochu odlišná příprava nás čeká, jestliže nemáme záhon a chceme tabák pěstovat v bytě. Platí, že čím širší prostor rostlina bude mít, tím bude větší. Vhodné jsou co největší květináče, vzhledem k jejich cenám je možné použít i kbelíky z plastu o objemu 13-30 l, jaké zbudou třeba od barev po malování.
Do dna kbelíku vyvrtáme několik malých děr o průměru asi 10 mm. Naplníme je směsí běžného zahradnického substrátu a proseté hlíny  v poměru asi 1:3 s hrstí písku. U substrátu je vhodné zkontrolovat pH, zda není příliš kyselý. Pokud máme možnost, přidáme do květináče nebo kbelíku trochu říčního nebo rybničního bahna. Hnojení chlévským hnojem s ohledem na umístění květináče v bytě příliš nepřipadá v úvahu.

Na zahradu
Nejlepší je použít výsevní substrát. Semena se sejí řídce, zhruba dva centimetry od sebe a zalévají se několik dní odstátou vodou - jsou totiž citlivá na chlór. Mohou se lehce poprášit malou vrstvou substrátu a opět lehce zvlhčit rozprašovačem. Miska s osevem se přikryje igelitem s propíchanými otvory, aby substrát mohl dýchat a vytvořilo se vhodné mikroklima.
Osev by měl být stále zarosený. Umístěte ho například na parapet, kde je hodně světla, ale ne na přímé slunce. Asi za 3-4 dny semínka vyklíčí a za dalších 10 dní vyraší do výšky 1 cm. Krycí materiál sejměte až v okamžiku, kdy jej rostlinky dorostou. Před úplným odkrytím je dobré výsev postupně větrat, aby si rostlinky zvykaly na nižší vzdušnou vlhkost.
Jakmile mají sazeničky výšku 3-5 cm, je vhodný čas k jejich přesazení do větších nádob. Důkladně je zalijeme a připravíme si nové nádoby s obsahem substrátu a trochou čistého písku.
Nádoby neplníme po okraj, ale jen do dvou třetin objemu, protože během růstu sazeniček k nim budeme přidávat půdu do výšky spodních lístků, aby se nekřivil stonek rostlinky. Sazeničky přesazujeme po jedné, s použitím pinzety nebo malé lžičky. A dáváme pozor, abychom nepoškodili kořínky. Substrát přihrneme těsně pod spodní lístky a zalijeme.
Vzdálenost sazenic by měla být u tabáku selského zhruba 0,5 m, tabák viržinský potřebuje metrový odstup.
Zalévat by se mělo jednou za dva až tři dny, nikdy ne přímo na rostlinu. Kromě zalévání a kypření a likvidace plevele je nutné ulamovat postranní kořenové odnože a spodní listy, které v průběhu růstu začnou skomírat nebo se zlomí.
V rozmezí měsíce července až září (chladné letní počasí a příznivé babí léto mohou posunout kvetení až na začátek října) tabáky kvetou. U tabáku viržinského se doporučuje vyštipovat rašící květy, případně odstřihávat celé květní korunky. Tabák selský naopak tuto "operaci" nepotřebuje. Spíš by byla na škodu, protože bujení výhonků by pak probíhalo velice rychle a přestaly by růst jeho listy.

V bytě
Kdo nemá zahrádku, může tabák jednoduše vypěstovat i doma. Použije obyčejné PET lahve rozříznuté na dvě části. Do spodní části se udělá několik malých děr, nasype se substrát s trochou písku, přidá semínko a přiklopí zvlhčenou horní částí lahve s hrdlem přikrytým sáčkem s několika malými dírkami. Rostlina se stále vhčí stejně jako v předešlém případě, přesazuje se v okamžiku, kdy je rostlina tak velká, že se dotýká stěn nebo hrdla lahve. Kdo bude pěstovat v bytě, může přesazovat už během dubna, venku ho to čeká zhruba o měsíc později.
Škůdci
Zároveň pozor na slimáky - nepoužívat chemii, zkuste okolo rostliny nasypat nejmenované granule - slimák se jich nacpe a zdechne. Také nám pěstování můžou znepříjemnit mšice. Tady je potřeba zkusit rostlinu polít vývarem z tabáku, nebo mšice sbírat ručně.
Co na to legislativa
Nakládání s tabákovými výrobky se řídí dle platného zákona č. 353/2003 Sb ze dne 26.9.2003 o spotřebních daních, zákona č. 110/1997 Sb. o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů a vyhlášky č. 344/2003 Sb., kterou se stanoví požadavky na tabákové výrobky.
Zmíněné zákony a vyhláška zejména stanovují podmínky, za jakých je možno tabákové výrobky prodávat, skladovat nebo dovážet (vyvážet), specifikují, co přesně tabákovým výrobkem je a jaké zdanění se na něj vztahuje. Dle § 101 zákona č.353/2003 Sb a § 1 vyhlášky č. 344/2003 Sb. není tabákovým výrobkem ani tabákové semeno, ani samotná rostlina, ale nanejvýš usušené tabákové listy a dále výrobky z něj (řezaný tabák, tabákový odpad, cigarety, doutníky atd.)

Tabákem, který si vypěstujete doma a zpracujete pro vlastní potřebu, se naše zákony (a stejně tak směrnice a vyhlášky EU) vůbec nezabývají, takže se nemusíte bát, že byste se dostali do nějakých problémů.
Sklízíme
Zralé listy se sklízí těsně před tím, než tabák začne kvést. V okamžiku, kdy ztrácejí zelenou barvu a začínají žloutnout, popřípadě se na nich objevují světle nahnědlé tečky. Sklízí se za sucha, nejlépe v poledne nebo odpoledne, kdy zmizí všechny pozůstatky noční vlhkosti.
Nejdříve se sklízejí nejspodnější listy, které mají nižší kvalitu než listy vrchní, postupuje se směrem vzhůru. Listy je třeba ulamovat shora dolů tak, aby se nepoškodil stonek.
Sušíme
Listy se suší bezprostředně po sklizni. Na rozdíl od teplých oblastí, jako je Jižní Amerika, kde se sklizené listy svazují a zavěšují do sušáren, v našich podmínkách je třeba sušit každý list zvlášť. Jinak by neproschly.
Pomocí jehly a režné niti se listy pověsí v suché a dobře větrané místnosti (půda, kůlna, v nouzi i uvnitř bytu), zhruba 10 centimetrů od sebe.
Sušení může podle teploty prostředí, počasí a lokality trvat od 30 do 80 dnů. Nic se nezkazí, když se tabák nechá viset i déle. Listy, které chytí plíseň nebo hnilobu, je třeba průběžně odstraňovat. Tabák je usušen v okamžiku, kdy získá "zdravou" hnědou barvu, při jemném stisku se láme a začne příjemně vonět. Listy, které mají některé malé části nedosušené (jsou nazelenalé nebo světle žluté), se zbaví inkriminovaných míst a nechají se ještě 3-10 dní dosušit.
Protože jsou po usušení křehké, pověsí se na několik hodin do vlhkého prostředí (koupelny, kuchyně, prádelny, sklepa), v nouzi postačí pustit na ně trochu páry z napařovací žehličky nebo nechat je chvíli viset v páře nad hrncem s vařící vodou. Cílem je, aby list zvlhl a dal se rozvinout. Správně vlhký list lze mačkat v ruce, aniž by se rozdrolil. Pak se pomocí žiletky nebo nůžkami odstraní nejsilnější část středové žilnatiny a listy se opět pověsí k sušení, které je tentokrát krátké, asi 2-4 dny.
Jakmile je tabák opět suchý, křehký a při stisku praská, je připraven buďto už jen k nařezání (vaše práce zde končí a můžete kouřit) nebo fermentaci.
U tabáku viržinského a údajně i tureckého není nutno fermentaci provádět pro jeho nižší obsah nikotinu a je pravda, že spoustě kuřáků takto chutná a kouří ho ihned po usušení.
Fermentace
Fermentace přispívá ke správné chuti a vůni tabáku, listy se zbavují nečistot a ostatních látek, snižuje se obsah nikotinu. Tabák selský je nezbytné fermentovat vždy.
 Existují stovky různých postupů a tabákové společnosti si ty své střeží jako oko v hlavě. V amatérských podmínkách se používá buď rychlé, anebo pomalé fermentace. Základ je však u obou způsobů stejný.
Jde o to, aby se zvlhčené tabákové listy zbavené středové žilnatiny dostaly pod tlak bez přístupu vzduchu. Pak se buď při stálé teplotě 30-60 °C nechají 30-40 dní fermentovat (pomalá fermentace) nebo se 8 hodin zahřívají při teplotě 80 °C (rychlá). Během fermentace by se listy měly občas přeložit.
V praxi je největší překážkou získat zdroj stálé teploty. Vzhledem k cenám energie nelze předpokládat, že by někdo tabák sušil v troubě (snad jen při rychlé fermentaci).
Po ukončení fermentace se dávají listy "odpočinout", položí se jednotlivě na napnutou látku nebo papír a v teplé a dobře větrané místnosti se takto suší 2-4 dny.
Proces fermentace je možno i 2-3x opakovat, tabák se tím zkvalitňuje a jeho chuť zjemňuje. Během procesu ho lze i ochucovat. Stačí mezi listy vložit například lusk vanilky, trochu medu, mátu nebo kápnout trochu roztoku vody s cukrem.
Závěrečná příprava
Pro výrobu cigaretového tabáku se nechají listy mírně navlhnout, zabalí se do ruličky a žiletkou, ostrým nožem nebo řezačkou krájíme na 0,5-1 mm široká vlákna. Kdo nemá v ruce požadovaný cit, může použít mlýnek, strojek na nudle nebo krouhač na zelí.  Cigaretový tabák lze z listu připravit i suchou cestou, rozdrcením křehkého listu nebo jeho zpracováním krouhačem jako v předchozí "vlhké" metodě.

Nařezaný tabák se pak dosuší, proseje a skladuje v temnu, pod mírným tlakem a bez přístupu vzduchu. Například v dobře uzavřených dózách. Tabák selský je dobré po nařezání ještě namočit na 10 minut do vlažné vody, vyždímat a důkladně v teple prosušit na napnuté látce a teprve pak kouřit.
Selský

Selský

Turecký

Turecký

selský už venku

selský už venku

O tureckém tabáku nevím nic, ale ze všech rostlin vypadá nejlépe a daří se mu - tedy zatím.
turecký

turecký

Počasí na Vysočině
Na stránkách se stále pracuje, odkazy na filmy a hudbu jsou z různých serverů.
Name
Email
Comment
Or visit this link or this one